Közösségi szalmaszigetelés

A farm területén, a középkori ásatás közvetlen szomszédságában áll egy ház, amelyet a 70-es években emeltek az akkor még gyógyáru raktárként működő terület gondnoki lakásaként. A nem sokkal több, mint 70 négyzetméteres, egyszintes, nyeregtetős épületet 2016. tavaszán felújítjuk, és egy emelettel bővítjük. A jövőben a régóta üresen álló, leromlott ház az oktatási központ bázisa lesz. Közösségi helyisége alkalmas lesz kisebb műhelyek, vetítések, kiállítások, előadások tartására, és látogatók fogadására is. Az emeleten pedig 8-10 fő befogadására alkalmas szálláshelyet alakítunk ki.

A felújítás és a jövőbeli működtetés terén környezettudatos elveket helyezünk előtérbe. A használati víz, fűtés, áramellátás megújuló, illetve helyi erőforrásokból biztosított, az építészeti megoldások pedig elősegítik ezek alacsony felhasználását. Az építéshez szintén helyi, vagy környezetbarát, természetes alapanyagokat, módszereket alkalmazunk, a környékben rendelkezésre álló munkaerő segítségével. A fejlesztés anyagi hátterét a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítványtól elnyert támogatás, a tulajdonos hozzájárulása és egyéb támogatások biztosítják.

Sikerült nyernünk a Magyar Szalmaépítők Egyesülete által 2015 nyarán meghirdetett pályázaton is, így bekerültünk a szalmaépítés népszerűsítésén munkálkodó szervezet Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott programjába. A szakembereik nem csupán a speciális anyag beépítéséhez szükséges szaktudást és nyersanyagot biztosítanak számunkra, hanem a közreműködésükkel nyilvános műhelyeket is szervezünk az épület külső falainak utólagos hőszigetelésére. Az idén áprilisra tervezett 4-5 napos képzések során a résztvevők megismerhetik, és ki is próbálhatják majd a szalmaépítés folyamatát. A kapcsolódó felhívásunk és a jelentkezés feltételei itt olvashatók.

SzalmaszigetelésRöviden a szalma építőanyag előnyeiről:

Az egyszerű szalma bálázott formájában alkalmas épületszerkezetek hőszigetelésére. Ugyanaz a hőszigetelés elérhető vele, mint az iparilag agyon feldolgozott anyagokkal, csakhogy ezért nem kell hatalmas gyárakban megfeszített kapacitással fűtőanyagot égetni. A szalmabála megújuló nyersanyag, természetes, használat után elbomlik. Lehet fa vázszerkezetbe kitöltő falazatként használni, utólagos szigetelésként meglévő épületeken, de akár teherhordó falat is lehet belőle építeni! Cserébe a sok jó tulajdonságáért nagyon oda kell figyelni arra, hogy nedvesség ne érje!

Könyvjelzőkhöz permalink.

Hozzászólás nem lehetséges.