A Pomázi Német Nemzetiségi Iskola diákjai jártak az Üveghegyen

2015 őszén két fiatal német környezetvédelmi szakember, Lisa Haubner és Kristina Gruber egy hónapot töltöttek Magyarországon, hogy a leendő központ fejlesztését segítsék. Sok más dolog mellett fontos munkát végeztek a készülő interpretációs kezelési terv fejlesztésében, és ezen belül az általános iskolásokat célzó környezetnevelési eszközök megtervezésében is. Felvették a kapcsolatot a Pomázi Német Nemzetiségi Iskolával, és szerveztek egy egynapos tesztprogramot ötödikes diákoknak. A gyerekek meglátogatták a farmot, és a természettel való kapcsolatukra fókuszáló műhelyen vettek részt. A sokszor játékos feladatok célja az volt, hogy közelebbi, személyesebb viszonyba kerüljenek mind a kulturális, mind a természeti környezettel, és hozzájuk kapcsolódó német szavakat is megismerjenek. Így nem csak a kecskékkel találkoztak, de jártak az ásatáson is. Fontos volt látni, hogy a területen járva mi ragadja meg ezt a korosztályt, és mik azok az adottságok, amelyekkel számolnunk kell a számukra nyújtott szolgáltatások kialakításánál.

A próbanap után, iskolai tanóra keretében végeztek a szervezők a tanulókkal és a tanárokkal szóbeli és írásos értékelést. A pozitív tapasztalatoknak és visszajelzéseknek köszönhetően jelenleg is zajlik egy projekt megtervezése, melynek részeként pedagógusoknak szóló anyagot állítanánk össze a Pilisre és a farm értékeire koncentrálva. Ebben a munkában részt vesz a két német szakember mellett az iskola a KÖME és a DINPI is, valamint készülünk bevonni külföldi partnereket is.

A szakmai gyakornoki program a Klimate KIC Pioneers into Practice projektjének részeként valósult meg, melyben a KÖME mint nemzetközi fogadó intézmény vett részt.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Hozzászólás nem lehetséges.