Nyilvános előadás: A rómaiak már a spájzban vannak – avagy egy szenzációs pomázi régészeti lelet előkerülése

Tóth Gusztáv régész előadásában ismerhetjük meg az izgalmas leletet. Ő maga így fogalmazott előadásáról:
“2019 tavaszán váratlanul és mondhatni sorsszerűen egy olyan fémleletre bukkantam Pomázon, ami nemcsak a hazai, de még a nemzetközi római kori régészet számára is jelentős értéket képvisel. A leletet leadtam a pomázi önkormányzat trezorjába, és az eredeti szakmámból maradt nexusokat kihasználva megkezdtem a hónapokig tartó lobbizást a műtárggyal, vagyis próbáltam Pomáz számára a legelőnyösebb utat kijárni. Végül idén február végén átvittem a leletet méltó helyére.
Könnyed, vidám stílusban, és remélem izgalmasan mutatom be azt a valamit, amelyről a Magyar Nemzeti Múzeumban ezt mondták: “Utoljára 40 éve került a gyűjteményünkbe ilyen jelentőségű műtárgy…”. Aki egy kicsit is ismeri a múzeum gyűjteményét, az tudja, hogy ezzel a mondattal Pomáz nemcsak felkerülhet egy speciális térképre, de sok izgalmas lehetőség is megnyílik a város előtt. Március 4-én az elmúlt tíz hónap sztorija hangzik el a hihetetlen előkerülésről, diszkrécióról, lojalitásról, szakmai kulisszatitkokról, akadályokról, becsületről, őrlődésről, jövőről és persze egy kis régészetről (megpróbálom a lehető legkevesebb szakmai szárazságot belevinni). Hiába próbálom majd egy órába belesűríteni – utána parázs vita lesz, ez biztos!”

Az előadás és az azt követő beszélgetés időpontja: 2020. március 4, szerda, este 19.00 óra; helye: Pomáz, Szabadság tér.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.