Áprilisi terepbejárás

A Közösségi Régészeti Egyesülettel közösen szervezett program keretében 20 önkéntes múzeumbarát fémkeresős vett részt az egynapos programon, Rácz Tibor régész részvételével. A Pomáz – Nagykovácsi lelőhelyen először a lelőhely tanösvényét kihasználva a tájrégészet módszertanáról tartott képzést Laszlovszky József. Ennek során megvizsgáltuk egy középkori vízrendszer (halastavak) azonosításának lehetőségét és a megfelelő tájelemek “olvasásának” módszereit. Ezt követően a résztvevők megismerkedtek a középkori romterület régészeti maradványaival, műemléki megőrzésének problémáival. A közösségi munka keretében az önkéntesek a tereprendezésben segítettek, hogy a felhalmozott, újrahasznosítható építő anyagok beépíthetőek legyenek a tervezett közösségi programok során.

A nap második felében a Pomáz település közelében található Klisza régészeti lelőhelyen végeztünk komplex kutatást. Lakossági bejelentéseket követve megvizsgáltuk, hogy milyen bolygatások jelentkeznek két lelőhelyen. Egyrészt a Kliszán található középkori falu, udvarház és templom maradványokat vizsgáltuk át fémkeresővel és rögzítettük a lelőhely jelen állapotát. A középkori lelőhely mellett húzódó római maradványokat  is megfigyeltük. A Klisza alatt húzódó bronzkori lelőhelyről is érkezett bejelentés, így itt is végeztünk felszíni leletgyűjtést, illetve fémkeresős kutatást. A korábban rögzített lelőhely kiterjedését is pontosítottuk.

A kutatás során az egyik fémkeresős lőszermaradványokat talált. Ezt azonnal bejelentettük a rendőrségnek, akik a a helyi polgárőrség segítségével lezárták a terület egy részét. Néhány órán belül a katasztrófavédelem szakemberei még további második világháborús lőszermaradványt azonosítottak, amit megsemmisítettek. Mindez megerősíti azt a történeti forrásokból ismert adatokat, hogy a szovjet csapatok lőtték Klisza területét a II. világháború harcai során.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.