Nyilvános előadás: Lovagi bajvívás a középkori Pomázon (nov. 6.)

A közélovagi tornapkor leglátványosabb eseményei közé tartoztak a lovagi tornák, az uralkodói udvarokban megrendezett bajvívások. Toldi Miklós, IV. Károly császár vagy Mátyás király alakja kapcsán sokszor emlegetjük a sisakban, páncélban dárdával megküzdő lovagokat, akiknek látványos küzdelmét szinte mindegyik középkorral foglalkozó filmben is megcsodálhatjuk. Jól tudjuk, hogy ilyen lovagi tornákat rendeztek Nagy Lajos király idején Visegrádon, vagy a Hunyadiak korában Budán. De vajon vívtak-e ilyen küzdelmet Pomázon a középkor valamelyik századában? Erre a kérdésre is választ adhatnak az itt előkerült régészeti leletek. A Sashegyi Sándor kezdeményezésére elindult pomázi régészeti ásatások közül az egyik legfontosabb a Kliszán folytatott feltárás volt, és az itt feltárt középkori udvarház betekintést nyújt abba a világba, ahol a magyar nemes családok hétköznapjaikat töltötték. Az előadás bemutatja, hogy milyen tárgyak vették körül az ott lakókat, és arra is választ kaphatunk, hogy a pomázi birtokos család tagjai ismerték-e a lovagi bajvívás szokásait. Az új előadássorozat egyes alkalmai mindig valamely régi korszakba viszik vissza a hallgatóságot, egyfajta időutazást téve sok évszázaddal ezelőtti világokba.

Az időutazás idegenvezetője: Laszlovszky József, régész-történész, aki több középkori helyszínen is folytatott kutatásokat a Pilisben és környezetében (Visegrád, Pomáz-Nagykovácsi) és régóta kutatja Pomáz történetét.

Az előadás és az azt követő beszélgetés időpontja: 2021. november 06, csütörtök este 18.00 óra.

Helyszín: Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár, 1. emelet, Harmónia terem.

Az előadássorozatot a Nemzeti Együttműködési Alap (Bethlen Gábor Alap) támogatja és a program az OpenHeritage projekt részvételével valósul meg.

Az előadás plakátja

Kép2 Kép1

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.