A Pilis régész szemmel: Az „Élő emlékezet” (Living Memory) kiállítás előkészítő programja 1.

Laszlovszky József bevezető előadása a projekthez: „A Pilis régész szemmel. Rejtélyek vagy történelmi tények?” – A Közösségi Régészeti Egyesület és a pomázi OpenHeritage Lab együttműködési projektjének keretében megvalósuló „Élő emlékezet” (Living Memory) kiállítás előkészítő programja

A program helyszíne: Vajda Múzeum (Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre)

A program időpontja: 2022. 02.04, péntek délután 17.30 -19.30.

A programban résztvevő szakemberek: Redő Ferenc, Rupnik László és  Rácz Tibor Ákos, a projekt első terepprogramjának résztvevői

A program szervezésében közreműködött: Rácz Tibor Ákos (Ferenczy Múzeumi Centrum – Szentendre, Közösségi Régészeti Egyesület)

Résztvevők: 46 fő, a Közösségi Régészeti Egyesület tagjai, valamint további érdeklődők, előzetes regisztrációval

A program megjelenési formái: A program bevezető előadásáról a projekthez kapcsolódó honlapokon különböző tematikájú beszámolók készülnek. A projektről és az előadásról riportot készített a szentendrei városi televízió, amit híradó anyagként mutatnak be.

A program leírása: Az OpenHeritage Lab és a Közösségi Régészeti Egyesület közös szervezésében a projekt keretében a Pilis környezetének régészeti emlékeit vizsgáljuk meg közösen abból a célból, hogy ezek miként jelenhetnek meg a tervezett „Élő emlékezet” című kiállításban. Ezzel összhangban a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum a kiemelt fontosságú régészeti lelőhelyek ellenőrzését és tudományos kontrollját végzi a programban résztvevők segítségével. Ennek megfelelően a projektet egy programindító előadással kezdtük, amely  „A Pilis régész szemmel. Rejtélyek vagy történelmi tények?” címmel hangzott el. Az előadás az OpenHeritage (Horizon 2020) projekt, a pomázi Üveghegy program és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében valósult meg. Az előadás keretében olyan régészeti, környezettörténeti, történelmi adatokat vettünk számba, amelyek arra a kérdésre adhatnak választ, hogy a Pilis területe ( a „mag”) milyen módon alakult át és változott meg a kapcsolódó dunai régióval (a „héj”) összefüggésben. Ennek a kérdésfeltevésnek az egyik legfontosabb következménye, hogy folyamatos újraértékelésre készteti a kutatókat a környezeti, történeti és régészeti eredmények vonatkozásában, amelynek elengedhetetlen része a régészeti lelőhelyek szisztematikus áttekintése és kontroll kutatása. Ezzel párhuzamosan pedig annak a problémának a felvetése, hogy a történelmi korok és a Pilis iránt érdeklődő nagyközönséggel együtt miként lehet közösen egy hitelesebb, tudományosan jobban megalapozott képet kialakítani a régió történelméről és örökségéről.

Az előadás PowerPoint prezentációja elérhető ITT.

 small_IMG_20220204_174327 small_IMG_20220204_174411

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.