A pomázi Helytörténeti Gyűjtemény egykori régészeti-néprajzi kiállítása

A most készülő, „Élő emlékezet” című kiállítás nem az első kezdeményezés a város régészeti emlékeinek, történetének bemutatására. A készülő kiállítás előkészületei során áttekintjük a korábbi kiállítások koncepcióját, tanulságait. Mindenképpen ki kell emelnünk az egykori helytörténeti gyűjtemény (ma Pomázi Örökség Tájház) számára készült régészeti-néprajzi kiállítást a Fő utcán található épületben. A kiállítás egyik része a műemlék parasztházban kapott helyett (ahol most is található); itt a szerb és a sváb szoba volt berendezve. A régészeti és geológiai anyag pedig az egykori gazdasági épületben került bemutatásra. (Ma ez az épület felújítva, átalakítva az „Igazi oliva” nevű bolt, ahol Tóth Gusztávék – aki eredetileg régész – árulnak különleges olívaolajokat.) A két épület közötti udvar ma az „Örökség udvar”, ahol rendezvényeket lehet szervezni.

Az 1996-ban nyílt eredeti régészeti kiállítás anyagának legnagyobb része a Magyar Nemzeti Múzeumból származott, onnan kaptuk kölcsön a Pomáz környéki legfontosabb leleteket. Az anyag másik részét a Szentendrei Múzeum anyaga adta, ez utóbbi elsősorban római leletekből állt, szintén Pomáz területéről. A Nemzeti Múzeumból kapott leletek főként a Sashegyi Sándor-féle gyűjteménybe tartoztak, és a Pomáz-Klissza dombon végzett ásatásból származtak. A kiállítás ezen része a középkori udvarház leleteit mutatta be, úgy, hogy a korabeli hétköznapi életet is meg lehetett jeleníteni a tárgyakon (fegyverek, edények, kályhacsempék, padlótéglák, eszközök) és az azok használatát mutató illusztrációkon keresztül. Emellett szerepelt a kiállításban néhány faragott kő is, például a Klisszáról származó kettős fejes oszlop. A leleteket bemutató vitrineket szintén a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönözte, ezek eredetileg a Nemzeti Múzeum korábbi állandó kiállításának a vitrinjei voltak, amiket némi házilagos helyreállítás, tisztítás után tudtuk felhasználni Pomázon.

A kiállítás sok éven keresztül mutatta be Pomáz legfontosabb régészeti emlékeit és a hozzájuk kapcsolódó kutatási eredményeket. Később az akkori önkormányzat nem gondoskodott az épület karbantartásáról, a kiállítás biztonsági védelméről, illetve arról, hogy a látogatók fogadása és vezetése meg legyen oldva. Emiatt a kiállítást 2006-ban be kellett zárni és a leletek visszakerültek a kölcsönző intézménybe. A kiállításnál felhasznált egyéb, helyi anyagok megőrzéséről és tárolásáról ezután a Pomáz Barátai Társaság gondoskodott. A most folyó kiállítás előkészítő munka kapcsán összegyűjtjük és rendezzük mindazokat az anyagokat, amelyek erre a korábbi kiállításra vonatkoznak, és ezek közül közzé is teszünk olyanokat, amelyek hasznosíthatóak a mostani munkában is.

Az egykori kiállítás koncepcióját kidolgozta: Laszlovszky József.

A kiállítás előkészítésében és létrehozásában részt vett: Virágos Gábor és Siklódi Csilla.

A kiállítási anyagok gyűjtésében, kiválasztásában, elhelyezésében és a kiállítás működtetésében a Pomáz Barátai Társaság tagjai vettek részt. Elsősorban Balogh Gyula, Könczöl Dánielné, Könczöl Dániel és Ozorai Magdolna önkéntes munkája tette lehetővé ezen anyagok felhasználását és a kiállítás helytörténeti részének megvalósítását. A kiállítás látogathatóságát és a nemzetiségi szobákban tartott vezetést sok éven keresztül Nyári Károlyné, Radojka néni biztosította.

kep 002 kep 003 kep 004 kep 008 kep 010

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.