Középkori várak nyomában a Pilis környékén. Közösségi régészeti program az OpenHeritage projekt keretében (ápr. 2)

A Közösségi Régészeti Egyesület és az OpenHeritage közös programjának következő eseményére 2022. április 2-án kerül sor. A Pomáz Nagykovácsi-puszta lelőhelyhez kapcsolódó „Élő emlékezet” kiállítás előkészítéseként az egész napos program keretében azzal foglalkozunk, hogy milyen szerepet töltöttek be a várak a terület középkori történetében. A program bevezető előadását dr. Feld István, az ELTE Régészettudományi Intézetének nyugalmazott tanszékvezető tanára tartja, aki a hazai várkutatás nemzetközileg is elismert jeles kutatója.

Ezt követően a Solymár mellett található középkori vár területére látogatnak el a program résztvevői, ugyancsak Feld István vezetésével. A várban évtizedeken keresztül folytak régészeti kutatások, amelyek felszínre hozták a vár védőfalait és az azokhoz kapcsolódó belső épületeket is. A várból előkerült faragott kövek fontos információkat nyújtanak a Buda közelében található egykori vár építészeti megoldásairól, a felszínre került régészeti leletanyag pedig egy középkori rezidencia anyagi kultúrájáról.

A vár felkeresése után a csoport Solymár környéki régészeti lelőhelyeken végez terepmunkát, amelynek az a célja, hogy hozzájáruljanak a Ferenczy Múzeumi Centrum – Szentendre által folytatott programhoz. Ennek keretében a kiemelt fontosságú régészeti lelőhelyek ellenőrzését és tudományos kontrollját végzik a programban résztvevők segítségével.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.