Pályaorientációs nap az Üveghegyen

Az Üveghegy lelőhelyen mindig szeretettel látjuk a múlt iránt érdeklődő fiatalokat. A lelőhely régóta oktatási helyszín is; a Közép-Európai Egyetem középkori régészettel és történelemmel foglalkozó hallgatói mellett a fiatalabb, általános- és középiskolás generáció is gyakori vendég, akár osztálykirándulás, akár kihelyezett tanóra keretében. Ennek az iskolákkal folytatott együttműködésnek a keretein belül március 26-án a Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 5., 6. és 7. osztálya látogatott el Pomáz-Nagykovácsi Klastrompusztára, ahol pályaorientációs napot szerveztünk. A gyerekek bepillantást nyerhettek a régészet és a kapcsolódó tudományterületek világába, és a kecskefarm kapcsán a gazdálkodás, állattartás mindennapjaiba is.

Az osztályok megérkezése után a gyerekek érdeklődési kör szerint különböző csoportokat alkottak.

Megismerkedtek a területtel, a lelőhellyel, és ezzel kapcsolatosan az itt folyó régészeti kutatás alapjaival: kik, milyen foglalkozású emberek vesznek részt egy ilyen felmérésben, a régi kolostor romjainak napvilágra hozásában és rekonstruálásában, és milyen feladatok, szakmák kötődnek egy-egy régészeti feltáráshoz. A régészek és a régésztechnikusok munkáját sokféle tudományterület szakemberei segítik, a botanikusoktól a zoológusokon, antropológusokon és genetikusokon át a kutatások eredményeit bemutató kiállítás készítőiig, a rekonstrukció megjelenítését lehetővé tevő grafikusokig és az egykori majorság tájképét, földrajzi viszonyait térképre vivő térinformatikusokig.

A gyönyörű erdei környezetben a gyerekek azt is megtanulhatták, milyen vadállatok és növények élnek a térségben, milyen háziállatokat tartanak az itt gazdálkodók, és hányféle munka és feladat kapcsolódik az erdők, szántóföldek és farmok fenntartásához, működtetéséhez. Így mind a régészet és társtudományai, mind a mezőgazdasági termelés témakörében tájékozódtak a diákok.

Az ebédszünet után egy különleges, mára ritkaságszámba menő szakmával is megismerkedhettek a gyerekek: egy kovácsmester mutatta be mestersége fortélyait. A legtöbb diák ilyet még sosem látott, legfeljebb a fantasy könyvek és filmek világából volt ismerős számukra ez a foglalkozás, így nagy érdeklődéssel nézték, hallgatták az ezzel kapcsolatos információkat és bemutatót.

Reméljük, az Üveghegyen eltöltött nap és az itt látott-hallott újdonságok segítenek majd a gyerekeknek, hogy megtalálják a számukra legvonzóbb, legérdekesebb pályát.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.