Az Open Heritage projektről

OH-Logo-rect-darkblue-500Az OpenHeritage egy 2019-ben indult, 4 éves projekt, amely a kulturális örökség újrahasznosításának lehetőségeivel foglalkozik Európa több országában, és az Európai Unió „Horizon2020” kutatási és fejlesztési programjának keretén belül valósul meg. Elsődleges célja egy olyan stratégia és modell kidolgozása, ami lehetővé teszi, hogy a helyi közösségek bevonásával és igényeik figyelembe vételével, ill. a kulturális örökség megfelelő védelme mellett lehessen élővé tenni az örökségi helyszíneket, bevonni őket a helyiek által használt közösségi térbe, illetve hasznosítani őket oktatás és turizmus céljaira, mindezt fenntartható módon.

A projektnek hat „laboratóriuma” van; ezek olyan örökségi helyszínek, ahol a kutatók kísérleti kezdeményezések során tapasztalatokat gyűjthetnek. Ezek tipikusan olyan helyszínek, amelyek még nem kerültek a turizmus középpontjába, de fejlesztésük folyamatban van, és sok lehetőséget tartogatnak. Ilyen műhely az olasz Centocelle Régészeti Park, Varsó „kékgalléros” Praga negyede, a németországi Hof Prädikow, az egykor arisztokraták lakhelyének számító, később iparnegyeddé alakított Marquês de Abrantes Palace városrész Lisszabonban, és a sunderlandi High Street West 17.században épült házsora. Pomáz-Nagykovácsi puszta, vagyis az Üveghegy, a projekt hatodik műhelye. Az Üveghegy igen összetett örökségi helyszín, hiszen a Duna-Ipoly Nemzeti Park része és Natura2000 terület, emellett védett régészeti lelőhely egy középkori ciszterci majorság és üvegfúvó műhely romjaival, a Pilis természeti és kulturális örökségének fontos eleme, és jelenleg egy őstermelők által üzemeltetett biofarmnak is otthont ad, akik a történeti táj revitalizációját is feladatuknak tekintik.

Helyi szinten a projekt célja egyfelől az infrastrukturális fejlesztés, másrészt programok szervezése, és ezen keresztül az örökségi helyszín beemelése a helyi közösség életébe és a turisztikai célpontok közé. A helyszínből így kiránduló és pihenőhely lehetne, kiegészülve az itt működő biofarm kínálatával, ami reményeink szerint egy szélesebb közönséget tud majd megszólítani, a gyalogos és kerékpáros túrázóktól és a piknikező családoktól a helytörténészekig és a régió templomait meglátogató zarándokokig. A helyszín körül kialakult már egy laza közösség, részben helyiekből, helyi civil szerveződésekből, részben a lelőhelyet oktatási helyszínként is felhasználó Közép-Európai Egyetem Kulturális Örökség Program tanáraiból és diákjaiból, illetve a lelőhely feltárásában szintén részt vevő múzeumok szakembereiből; ezt szeretnénk kibővíteni, és a helyi közösséget minél inkább bevonni a helyszín működtetésébe, fejlesztésébe, és az ezzel kapcsolatos döntéshozásba.

A projekt Pomázzal kapcsolatos részének résztvevői Dr. Laszlovszky József, Dr. Mérai Dóra és Dr. Volodymyr Kulikov.

A projekttel összefüggő bejegyzéseket ITT találja.

Az EU-s projektről bővebben ITT olvashat (angol nyelven).

Hozzászólás nem lehetséges.