A DBU projekt (2015-2017)

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) és a Közép-Európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok programja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a pomázi Fülöp Kecskefarmmal közösen egy új oktatási-nevelési központ létrehozásán kezdett dolgozni. A központ sajátossága, hogy a hagyományosan szeparált természetvédelmi és kulturális-örökségvédelmi megközelítések helyett egységes szemlélettel értelmezi és mutatja be az ember és a természet történelmi és jelenkori együttműködését.

A központnak otthont adó kecskefarm több szempontból is különleges helyszín. Az állatok hagyományos, fás legelőn nevelése és a bio kecskesajt készítés mellett a területén zajlanak egy Árpád-kori templom és a köré épült középkori ciszter majorság és üvegműhely ásatásai is. A farm NATURA 2000 terület, valamint a Pilisi biszoféra-rezervátumban, Európa egyik legnagyobb összefüggő erdejében helyezkedik el. Az erdő természetközeli állapotát és fajgazdagságát többek között annak köszönheti, hogy egykor királyi vadászterület volt, ezért már évszázadok óta különleges kezelésben részesül.
A központ célja, hogy szemléletesen mutassa be az őt körülvevő természetes környezet és az emberi gazdálkodás különböző formáinak egymásra hatását, valamint lehetőséget adjon minél személyesebb kapcsolatba lépni az itt található értékekkel. Történelmi gazdálkodási formák, fás legeltetés, hagyományos növénytermesztés mellett bio-sajtkészítés és környezetbarát módon felújított és működtetett oktatóépület nyújtanak alapot a jövőbeni fenntarthatósági törekvések megismerésére.

A látogatók között előfordulhatnak természetjáró turisták, gyerekes családok, akik a hely valamelyik érdekessége miatt csak rövidebb időre állnak meg, de iskolák, civil szervezetek vagy egyetemek csoportjai is. Az itt zajló szakmai képzések közül kimelekedik a Közép Európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok programja, amely az ásatás mellett oktatási helyszínként is használja az új központot. A látogatók számára kialakított interpretív eszközök (pl. tanösvény, kiállítás, túravezetés) egyben az itt zajló tréningek tananyagául is szolgálnak.

Egy másfél éves projekt keretében Magyarországon erre a helyszínre készül először olyan átfogó interpretatív kezelési terv, amely a tartalmas látogatói élményt és az örökségmenedzsmentet egyenértékű, szervesen összekapcsolódó céloknak tekinti. Mivel az interpretatív tervezési módszerekkel való kísérletezés is fontos célja az itt zajló munkának, így a központ többek között ennek a területnek az oktatását is szolgálni fogja.

A projekt résztvevői voltak:

Bőczén Árpád (KÖME)
Építészmérnök, kulturális örökségmenedzser, közösségi rádiós.
A KÖME elnökeként jelenleg a képzési központ beindításáért, az ehhez kapcsolódó oktatási épület környezetbarát felújításáért és kezeléséért felel.
Érdeklődésének középpontjában az építészet és a táj kulturális, művészeti és társadalmi vonatkozásai állnak. Nagy jelentőséget tulajdonít a kulturális örökség sikeres interpretációjának. Átfogó stratégiai dokumentumok tervezése mellett dolgozott már városi játékos tanösvényen, személyes élményeken alapuló okostelefonos túrán, kiállításon és alternatív idegenvezetésen is.

Cserép Rita (KÖME)
Kulturális örökségvédelmi szakértő. A „Fiatal tehetségek bevonása a Pilis Bioszféra Rezervátum értékeivel kapcsolatos szemléletformálásba” című projekt koordinációjában, a Föld Napja rendezvény programjának előkészítésében és lebonyolításában vesz részt. Korábban dolgozott különböző témájú kiállításokon tárlatvezetőként, részt vett múzeumpedagógiai foglalkozások lebonyolításában. Meghívott előadóként középiskolásoknak tartott előadást kulturális örökség témakörben, részt vett a tematikához kapcsolódó feladatok kidolgozásában.

Előd Réka (DINPI)
SZIE Környezet és Tájgazdálkodási Intézetben területfejlesztési szakirányon végzett (2000). 2002-től a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályán dolgozik, 2014. óta megbízott osztályvezető. Egyik feladata a Pilis Bioszféra Rezervátum területén a települések és a lakosság természetvédelemmel kapcsolatos elkötelezettségének erősítése. E cél mentén kapcsolódik a pomázi projekthez.

Ferenczi László (KÖME, CEU)
Régész, történész, kulturális örökség szakértő. A közeljövőben fejezi be PhD képzését középkori tanulmányokban a Közép Európai Egyetemen. A pilis iránti érdeklődése disszertációjához kötődik ami a kolostorok középkori táj-menedzsmentjét vizsgálja. A CEU és a KÖME együttműködésének segítése mellett tudományosan is hozzájárul a központ és az oktatási programok és az interpretív master plan fejlesztéséhez.

Dr. Laszlovszky József (CEU)
Régész, történész, örökségi szakértő.A Közép-európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok vezetőjeként irányítja az Üveghegyen kialakítandó oktatási és képzési központ tevékenységét az egyetemi oktatás keretében. Több mint két évtizede foglalkozik az itt található középkori lelőhely régészeti és történeti kutatásával. Szakmai munkája kiterjed a középkori királyi központok, a kolostori kultúra és a középkori üvegművesség régészeti vizsgálatára, valamint a lelőhely kapcsán a tájrégészet, a középkori tájhasználat és a kulturális örökség bemutatásának módszertani kérdéseire is.

Dr. Jankainé Németh Szilvia (DINPI)
Agrármérnök-tanár, természetvédelmi szakmérnök.
1997 óta dolgozik a DINPI-nél, 2007 óta vezeti a Kökörcsin Ház Erdei Iskolát Esztergomban környezeti nevelőként. A MAB területén természetvédelmi őrként szolgált 7 éven keresztül, terepi ismeretét és a térségben kiépített kapcsolatait hozza a projekt sikeréhez. Feladata a területen működő önkormányzatok és civil szervezetek képviselőivel történő közvetlen kapcsolattartás.

A projekt partnerei voltak:

fulop kontiki szalma DBU logo transparent small

 

 

A projekttel kapcsolatos bejegyzéseket ITT találja.

Hozzászólás nem lehetséges.