A Föld Napja 2017

plakat3

A természet és a kultúra találkozásának jegyében egész napos Föld napi ünnepet szervez 2017. április 22-én szombaton a Közép-Európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok mesterszaka és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete.

Az esemény a Fülöp Kecskefarm területén kerül megrendezésre Pomáz-Nagykovácsi pusztán, ahol egy középkori templom és a közeli pilisi Ciszterci apátság majorságának, illetve egy középkori üvegmanufaktúra maradványai találhatók.

Az „Üveghegy-lelőhely” Magyarország hat bioszféra rezervátumának egyikében fekszik, hűen őrizve a középkori földművelés és gazdálkodás nyomait.

A nap során emelt ágyások építésének, fűszer- és gyógynövénykert kialakításának, illetve a természetes anyagok felhasználásával felújítás alatt álló ökoházban vályogvakolat készítésének bemutatóját tartjuk. Az érdeklődők nemcsak elméleti ismereteket szerezhetnek, de gyakorlati közreműködésükre is számítunk (lapátolás, talicskázás, avar- és hullott gally gyűjtése, locsolás, ültetés, a házban vakolás, stb.)

A bemutató helyszíne a feltárt középkori ciszter majorság temploma, üvegkészítő műhelye, amelynek történetével is megismerkedhetnek a látogatók.

A Fülöp-kecskefarm magánterület, csak a program résztvevői számára nyitott (Dobogókői út, Gyógyárúértékesítő Vállalat buszmegálló; http://fulopfarm.hu/hu/fulop-farm/). Belépni csak csoportosan lehet, találkozó a bolt előtti parkolóban – a Pomázról Dobogókőre menő busz érkezéséhez igazítva – a következő időpontokban: 10:15; 11:15; 12:15, 13:15; 14:15; 15:15

PROGRAMOK:

  • kertépítés 10:15-től 16:30-ig, turnusonkénti csatlakozási lehetőséggel. Kb. 11:15-től tapasztalatcsere Székely Gyöngyvér biokertésszel (http://organigarden.eu/bed/hu/)
  • természetes építési módok a gyakorlatban 10:15-től 16:30-ig, turnusonkénti csatlakozási lehetőséggel. A műhely résztvevői építészek vezetésével gyakorlatban ismerkedhetnek a természetes vályogvakolat készítésének kreatív formáival, és megtekinthetnek egy utólagos szalmaszigetelést. Kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében részvételi szándékukat lehetőség szerint előre jelezzék Bőczén Árpádnál (arpad@heritagemanager.hu, 20/3659954)
  • vezetett történeti, tájhasználati séta (kb. 1 óra): 12:15 és 14:15, kisebb gyerekek számára rövidebb, állatnéző séták (kb. 40 perc) 11:15; 15:15

A közreműködőket herbateával várjuk. A műanyagszemét elkerülése érdekében kérjük, hogy mindenki hozzon magával bögrét.

A programokon való részvétel ingyenes.

Megközelítés Budapestről:
– Szentendrei HÉV (H5) Pomázig
– Pomáztól 860/861-es busz a Gyógyáruértékesítő Vállalat megállóig.
– A Fülöp Kecskefarm bejárata közvetlenül a buszmegálló mellett található.
– Térkép itt található
A helyszínen parkolási lehetőséget is biztosítunk az autóval érkezőknek.

Könyvjelzőkhöz permalink.

Hozzászólás nem lehetséges.