Nyilvános előadás: Időutazás: „Az évek telnek-múlnak, legendája ősrégi múltnak messze-messze száll…”

Megáll az idő, rohan az idő, régi idők tértek vissza. Nap-nap után használunk ilyen kifejezéseket, pedig az idő se nem áll, se nem rohan, csak telik. Bár a tudósok szerint ez is relatív, és még azt sem olyan egyszerű egyértelműen meghatározni, mi volt előbb, és mi később. Milyen fogalmakat használunk, hogy megragadhassuk a megfoghatatlan időt? Vajon így volt ez mindig? Régi korok emberei is így rohantak az idővel együtt? Egyáltalán hogyan tartották számon, hogy mi mikor történt, milyen napon is kell emlékeznünk egy fontos eseményre, évfordulóra? És milyen lehetett évszázadokkal ezelőtt az itt élő emberek időérzéke, egyáltalán mérték-e az időt? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az időutazás előadássorozat következő programja. A régi képeken mintha megállt volna az idő, pedig a templom toronyórája akkor is mérte az órák múlását. A nagy port kavaró autó az akkori időkhöz mérten óriási sebességgel rohant, ma poroszkálásnak tűnne. Vajon melyik korszak emberei gazdálkodtak jobban az idejükkel, és mivel tölthették azt? Most, amikor megint sorsfordító időket élünk érdemes ezeken is elgondolkodni, a múltba visszatekintés talán szolgál egy-két időszerű gondolattal is.

Az időutazás idegenvezetője: Laszlovszky József, régész-történész, több középkori lelőhelyen  végzett régészeti ásatásokat a Pilisben és környezetében, régóta kutatja Pomáz történetét.

Az előadás és az azt követő beszélgetés időpontja: 2022. március 17, csütörtök este 18.00 óra

Helyszín: Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár, 1. emelet, Harmónia terem

Az előadássorozatot a Nemzeti Együttműködési Alap (Bethlen Gábor Alap) támogatja és a program az OpenHeritage projekt részvételével valósul meg.

Az előadás plakátja

Kép1 Kép2

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.