Római emlékek a Pilisben: Az „Élő emlékezet” (Living Memory) kiállítás előkészítő programja 2.

Római emlékek Pomázon, Leányfalun és Dunabogdányban – A Közösségi Régészeti Egyesület és a pomázi OpenHeritage Lab együttműködési projektjének keretében megvalósuló „Élő emlékezet” (Living Memory) kiállítás előkészítő programja

A program helyszínei: Pomáz-Üveghegy: (Nagykovácsi-puszta) OpenHeritage Lab, Leányfalu: Római őrtorony, Művelődési Ház, Dunabogdány: Római tábor régészeti lelőhely

A program időpontja: 2022. 02.05. egész napos program

A programban résztvevő szakemberek: Laszlovszky József (CEU, OpenHeritage Lab – Pomáz); Rácz Tibor Ákos (Ferenczy Múzeumi Centrum – Szentendre, Közösségi Régészeti Egyesület); Rupnik László (Ferenczy Múzeumi Centrum – Szentendre); Redő Ferenc (MTA Régészeti Intézet, nyugalmazott igazgatóhelyettes, Leányfalu); Szoboszlay Gergely (Magyar Nemzeti Múzeum); Boruzs Katalin (Magyar Nemzeti Múzeum, Mátyás Király Múzeuma, Visegrád)

A program szervezésében közreműködött: Kiss László (OpenHeritage Lab – Pomáz), Siklódi Csilla (Pomáz Barátai Társaság, Pomáz)

Résztvevők: 36 fő a Közösségi Régészeti egyesület tagjai valamint további érdeklődők (pl. diákok)

A program megjelenési formái: A program bevezető előadásait és a helyszínen elhangzott szakmai összefoglalókat az egyesület szervezésében rögzítették, ezek a programban résztvevők számára hozzáférhetőek video ill. stream formájában az egyesület Twitch csatornáján (https://www.twitch.tv/kozossegi_regeszet?sr=a). A program egyes részeiről a projekthez kapcsolódó honlapokon különböző tematikájú beszámolók készülnek. A programban résztvevőktől, érdeklődésüknek és életkoruknak megfelelően visszajelzéseket kérünk, hogy miként lehet beépíteni az elhangzott, bemutatott és megkutatott elemeket a kiállításba és a kiadványokba.

A program leírása:

Az OpenHeritage Lab és a Közösségi Régészeti Egyesület közös szervezésében a projekt keretében a Pilis környezetének régészeti emlékeit vizsgáljuk meg közösen abból a célból, hogy ezek miként jelenhetnek meg a tervezett „Élő emlékezet” kiállításban. Ezzel összhangban a Ferenczy Múzeumi -Centrum – Szentendre a kiemelt fontosságú régészeti lelőhelyek ellenőrzését és tudományos kontrollját végzi a programban résztvevők segítségével. A projekt első programjának keretében a Pilis környékének jelentős római emlékeivel foglalkoztunk. A bevezető előadásokra a pomázi OpenHeritage Lab területén került sor, abban az épületben ahol a tervezett kiállítás is megvalósul majd.

A bevezetőben Laszlovszky József és Rácz Tibor vázolták fel a projekt legfontosabb célkitűzéseit, és a tervezett kiállítás alapkoncepcióját. Ezt követően Rupnik László mutatta be dunabogdányi római erőd korábbi kutatásait, a jelenkori állapotot és a terepen elvégzendő munka módszertani alapjait. Ebben az összefoglalóban utalt a sorozat nyitóelőadásán elhangzottakra is (Laszlovszky József előadása, Szentendre, 2022. 02.04.), valamint a múzeum keretében folytatott kutatómunka legfontosabb eredményeire.

A Pomázi OpenHeritage Lab területén előkerült római leleteket (faragott oltárkő és síremlék töredék) a helyszínen tekintették meg a résztvevők, és ehhez a Szoboszlay Gergely által készített előzetes tudományos feldolgozás eredményeit ismerhették meg a résztvevők (ennek a tanulmánynak az angol változata ITT található), kiegészítve azzal, amit a római kövek középkori újrahasznosításáról lehetett megtudni a régészeti feltárás során. Ezekről Laszlovszky József számolt be.

A helyszínbejárások keretében ezután a résztvevők a leányfalui római őrtorony feltárt és helyreállított maradványait tekintették meg Redő Ferenc szakmai vezetésével. Ennek során szó esett a Duna melletti terület római katonai rendszeréről, és az őrtorony lehetséges rekonstrukciójáról. Ez utóbbiról szintén képet alkothattak a résztvevők a Művelődési Házban található makett segítségével.

A program második felében Rupnik László, Boruzs Katalin és Rácz Tibor vezetésével végeztek szakmai terepmunkát a résztvevők a dunabogdányi római tábor területén. Ennek keretében fémkeresős kutatás, kerámia leleteket rögzítő terepbejárás folyt, valamint a lelőhely általános állapotfelméréséhez rögzítettek adatokat. A terepbejárás és műszeres lelőhelyfelderítés az erőd területén kívüli szántókban és a Dunaparton zajlott. A római vicus területének északi szélén egy kőépület szétszántott építőkövei, több bronztárgy és néhány kisbronz került elő. Az erődről északkeletre eső szántó területén nagyon intenzíven jelentkezett a korszak jellegzetes kerámiaanyaga, az önkéntesek több terra sigillata töredéket, bronzleleteket és egy ezüst érmét is találtak. A leletanyagot és a megfigyeléseket egyéni GPS koordináta rögzítéssel dokumentálták, amelynek az adatai a területről készülő térinformatikai adatbázis részét képezik. A terepmunka azt a célt is szolgálta, hogy adatokat és elképzeléseket gyűjtsünk arról, hogy miként lehet egy ilyen lelőhelyet bemutatni a készülő kiállításban, illetve, hogy milyen interaktív módszerek képzelhetők el a közösségi régészeti munkafolyamat kialakításában. A terepmunka eredményeiről ezen kívül külön szakmai beszámoló is készül.

 

small_IMG_20220205_092004 small_IMG_20220205_092821 small_IMG_20220205_113657 small_IMG_20220205_153513

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.