Nyilvános előadás: Időutazás: Határtalan Pomáz? Régi határok, mai táj (márc. 31.)

Hol is húzódik egy település határa? Ma ha autóval utazunk, akkor a lakott terület szélén tábla jelzi, mikor is érünk be egy faluba, vagy városba. Az áthúzott helynév pedig jelöli számunkra, hogy elhagytuk például Pomázt. Ha Budapest felé utazunk, a Pomáz és Budakalász tábla között alig kell autózni, a két település házai szinte összeérnek. Szentendre felé viszont szántóföldek, eperföld, kaszáló, nádas húzódik a két város házai között. Ezeken a helyeken a határvonal észre sem vehető, semmi sem jelöli azt a tájban. Ha viszont pontosan meg akarjuk tudni, hogy meddig terjed Pomáz „közigazgatási határa”, térképeken vagy az interneten nézhetjük meg azt a kanyargó vonalat, amely városunk területét elválasztja a környező településektől. Ez pedig fontos lehet, hiszen más szabályok érvényesek (pl. adózás, építési rendeletek, a szemétszállítás rendje) a határvonal egyik vagy másik oldalán.

De hogyan volt ez a múltban? Évszázadokkal ezelőtt is térképek jelölték a határvonalakat. Pomáz középkori lakói például honnét tudták, hogy meddig legeltethetik állataikat, az erdőben járva mikor tévedtek egy másik falu területére. Mit is jelent az, hogy határjárás? Egy olyan fogalom, ami sokszor előfordul az elmúlt évszázadok leggyakrabban latin nyelven megírt jogi ügyeiben, peres irataiban. Mikortól kezdték a határt lerajzolni, nem pedig csak leírni? És milyenek voltak régi korszakok határjelei, vagy a hozzájuk kapcsolódó népszokások? Ezekről szól az időutazás előadássorozat következő programja, ahol arra is választ keresünk, hogy egy mai hétvégi kirándulás során felfedezhetjük-e az évszázadokkal ezelőtti határjárásban leírtakat.

Az időutazás idegenvezetője: Laszlovszky József, régész-történész, több középkori lelőhelyen   végzett régészeti ásatásokat a Pilisben és környezetében, régóta kutatja Pomáz történetét.

Az előadás és az azt követő beszélgetés időpontja: 2022. március 31, csütörtök este 18.00 óra. Helyszín: Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár, 1. emelet.

Az előadássorozat a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával és az OpenHeritage projekt  részvételével valósul meg.

Az előadás plakátja

Kép2 Kép1

Könyvjelzőkhöz permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.